• یکی از انواع سفر که قدمت طولانی نیز دارد، گردشگری مذهبی است. سفر با اهداف مذهبی از کهن ترین زمان ها رونق داشته است و زیارت، پدیده ای مذهبی و انگیزه گردشگر مذهبی به شمار می رود.

    برای بسیاری از زائران، سفر به زیارتگاه به اهمیت یا حتی مهم تر از خود زیارتگاه است؛ چرا که زیارت، نه تنها سفری خارجی، بلکه مسافرتی درونی و معنوی به شمار می رود و معنویت در این نوع سفر از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از مهم ترین مؤلفه های توسعه گردشگری مذهبی، جاذبه های آن است که با عناوین آرامگاه های زیارتی، جاذبه های گردشگری مذهبی یا جشنواره های مذهبی توصیف می شوند. امروزه این جاذبه ها یک محصول جدید و مهمِ دیگر برای برخی اماکن مذهبی فراهم کرده است که در قالب توسعه مسیر های فرهنگی و برنامه های سفر مرتبط با مسیر های زیارت یا اماکن مذهبی قرار می گیرد. یکی از این اماکن زیارتی امامزادگان هستند که در بسیاری از شهرها و روستاهای ایران وجود دارند.
    استان البرز جدای از اینکه محل عبور کاروان های زیارتی و غیر زیارتی است، خود نیز از حضور نوادگان خاندان عصمت و طهارت علیهم السلام بی‌بهره نبوده و مدفن تنی چند از امام زادگان گرانقدر است.

     

    امامزاده هارون

    در نزدیکی «روستای جوستان» شهرستان طالقان، آرامگاهی متعلق به یکی از فرزندان امام موسی کاظم علیه السلام، قرار دارد که به نام «امامزاده هارون» شناخته می‌شود. بقعه مخروطی شکل و بی گلدسته روستا که در منطقه خوش آب و هوای طالقان واقع شده است و خیل کثیری از زائران امام رضا(ع) را به این منطقه می کشاند.
    نرسیده به بقعه، رود خروشان و جاری طالقان واقع شده است که حال و هوای منطقه را از لحاظ جذابیت گردشگری بیش از پیش دلپذیر می کند. این امامزاده، یکی از امامزادگان معروف و مشهور منطقه است.
    متاسفانه به نظر می‌رسد که شناخت کافی نسبت به مقام ایشان صورت نگرفته است و بارگاه ملکوتی این سادات بزرگوار، کوچک و بسیار ساده و محقر است. به نظر می‌رسد که در زمان حکومت صفویان، شاه عباس اول و شاه طهماسب اول، دستور به مرمت بقعه داده و سنگ مرمری سفید رنگ را که امروزه روی دیوار راهروی در ورودی مشاهده می‌شود، در زمان صفویان بر مدفن این امامزاده بزرگوار، قرار داده‌اند.
    این مکان سر پوشیده است و همچنین دارای زائرسرای ویژه شما عزیزان است.

     

    امامزاده محمد

    یکی دیگر از امامزاده های کرج، امامزاده محمد حصارک کرج می باشد. امامزاده محمد یکی از نوادگان امام موسی کاظم علیه السلام هستند. این امامزاده در یکی از مناطق قدیمی و پر رفت و آمد کرج واقع شده است.
    امامزاده محمد در محله ی حصارک کرج قرار دارد. این محله در نزدیکی اتوبان کرج-قزوین می باشد و در واقع می توان گفت که جاده ی قدیمی کرج، بعد از سه راه رجایی شهر کرج به طرف غرب به محله ی حصارک می رسد.
    امامزاده محمد در کوچه ای به همین نام (امامزاده محمد) در منطقه حصارک قرار دارد. بنای امامزاده در فضایی بسیار زیبا و خوش آب و هوا که شباهت بسیاری به باغ دارد ساخته شده است. در وسط این باغ، گنبد لاجوردی و زیبای امامزاده همراه با دو مناره که از دور نیز مشخص می باشند، چشم نوازی می کنند.

     

    امامزاده طاهر 

    یکی ازبقاع متبرکه مشهورشهرستان کرج بقعه متبرکه امامزاده طاهر(ع) ازنوادگان امام زین العابدین (ع) است. این بنا یکی از شاخص ترین اماکن زیارتی در البرز است که توانسته علاوه بر ماهیت زیارتی و مذهبی خود، به دلیل آرمیدن هنرمندان، نویسندگان، ورزشکاران و انسان های مشهور دیگر، بین مردم شناخته شود. امام زاده طاهر بین زائران نیز به شهرت رسیده و همه ساله عده زیادی از مردم به شوق زیارت ایشان به کرج مسافرت می کنند. گردشگران نیز در سفرشان به استان البرز برای دیدار از این بنای تاریخی و قبر بزرگان مدفون شده در آن رهسپار می شوند تا بیشتر با مشاهیر ایرانی آشنا شوند. امامزاده طاهر در محوطه بزرگی واقع شده و یک آرامگاه از افراد معروف در کنار بقعه قرار گرفته است.
    تاریخ این بنا به صفویه بر می گردد ولی بخشی از آن نیز مربوط به دوره معاصر می شود. البته این بنا در طول زمان دستخوش تغییرات و مرمت هایی شده که می توان به بازسازی ساختمان قدیمی زیارتگاه که در سال 1379 انجام شد اشاره نمود. ساختمان قدیمی به دلیل تخریب شدن، توسط مسئولین در آن سال به یک ساختمان جدید با طراحی زیبا مبدل گشت.

     

    بقعه متبرکه امامزادگان عبد الله و طاهر 

    این بقعه متبرکه متعلق به دوتن از نوادگان حضرت امام موسى کاظم علیه السلام است که در روستاى کندر در کیلومتر ۲۹ جاده کرج، چالوس واقع شده است. روستای مزبور از طریق جاده اى خاکى به مسافت ۱۵ کیلومتر به محل پاسگاه انتظامى آدران وصل مى گردد .

    قدمت اولیه بنا همزمان با دوره صفوی بوده لکن ساختمان فعلى شامل اتاق کوچکى است که ایوانى جنوب و غرب آن را احاطه کرده است. بقعه مزبور در محوطه محصور قبرستان روستاى کندر قرار دارد .

     

    بقعه متبرکه امامزاده عبد الله - علی آباد گونه

    بقعه امامزاده عبد الله که از نوادگان امام موسى کاظم علیه السلام به شمار می رود، در روستاى على آباد گونه در غرب مهرشهر کرج و در حدود ۱۴ کیلومترى این شهرستان واقع شده است. بناى هشت ضلعى و نوساز بقعه با مساحتى حدود ۱۰۰ متر مربع بر روى تپه اى بلندتر از زمینهای اطراف خود قرار دارد.
    گنبد مدور بقعه با مساحتى حدود ۱۰۰ مترمربع بر روى تپه اى بلند تر از زمینهاى اطراف خود قرار دارد که در سال ۱۳۸۲ با پوشش فلزى آلومنیومى به شکل کاملا سنتى ساخته شده است. در فهرست بناهاى تاریخى میراث فرهنگی استان تهران ،قدمت اولیه بناى مزبور دوره قاجاریه ذکر شده است.

     

    بقعه متبرکه امامزاده شاهزاده عسکرى

    این بقعه در جنوب غربى روستاى خور ارنگه در مسیر جاده چالوس قرار دارد. ساختمان زیارتگاه از یک بناى کوچک چهار گوش و ایوانى در چهار طرف آن تشکیل شده که ضریح چوبى امامزاده در آن نصب شده است. بناى مزبور از سنگ و گل ساخته شده و داخل آن گچ کارى است. اهالى روستا نسبت امامزاده را از نوادگان حضرت امام موسى کاظم علیه السلام مى دانند.
    از گذشته های دور از محوطه بقعه جهت دفن اموات استفاده شده است. تاریخ برخى ار سنگ قبرها ،مربوط به قرون نهم، دهم و یازدهم هجرى است که نشان دهنده قدمت اولیه بنا در زمان صفویه است .این بقعه با شماره ۶۵۷۶ جزء آثار تاریخى سازمان میراث فرهنگى کشورى به ثبت رسیده است .

     

    بقعه متبرکه امامزاده سلیمان  – روستای ابهرک

    روستای ابهرک واقع در کیلومتر ۱۵ جاده کرج - چالوس، بخشى از روستاى ارنگه و تقریبا در ارتفاع بالاتر متصل به آن است .این روستا در منطقه ای کوهستانى و خوش آب و هوا قرار دارد .محل کوچکى از روستاى ابهرک ،کچان نام دارد .بقعه امزاده سلیمان که گفته مى شود از نوادگان حضرت امام موسى کاظم علیه السلام است، در محله مزبور واقع شده است.

    مطالب منتشر شده اماکن مذهبی کرج
  • در مورد هیئات مذهبی که یکی از بخش‌های مهم اعتقادی و دینی مردم است باید گفت که استان البرز بیش از سه هزار و ۲۰۰ هیئت مذهبی دارد، از این تعداد بیش از هزار و ۵۰۰ هیئت در سامانه ثبت شده اند. همچنین تعداد حسینیه های استان البرز، بیش از ۴۰۰ مورد است که ۲۰۰ مورد از این حسینیه‌ها غیر فعال بوده و تنها در ایامی مانند محرم از آنها استفاده می شود.
    همچنین گفته شده که شهر کرج حدود 85 مسجد در محله‌های مختلف دارد.
    در مورد روحانیونی که در کرج حضور دارند هم باید اشاره کرد که جدایی از روحانیون مقیم در مساجد، تعدادی زیادی روحانی جهت موارد تبلیغی در سطح استان فعالیت دارند. هچنین برای مراسم خاص مذهبی، کمک به زندانیان، حضور در مدارس و مکان‌های فرهنگی، در سال 1400 حدود 1000 روحانی از سراسر کشور در استان البرز حضور داشتند.
    به طور کلی به دلیل حضور اقوام مختلف از نقاط مختلف کشور، کرج منظره ای زیبا از مراسم‌ها و رویدادهای مذهبی است چرا که هر نقطه از کشور روش خاصی برای اقامه عزا و برگزاری مراسمات مذهبی دارند و حالا که این اقوام مختلف از مناطق مختلف کشور در کرج دورهم جمع شده‌اند، می توانند با برگزاری مراسم‌ها به سبک خود زیبایی بی‌مانندی به شهر بدهند. تنوعی که شاید در کمتر نقاطی از کشور مشاهده شود و این یکی از ویژگی های منحصر به‌فرد کرج است

اشتراک گذاری